Gömük Diş Nedir?
Gömük dişler, gelişimini tamamlayamamış ve çene kemiğinde diş etinin altında kalmış dişler olarak tanımlanmaktadır. Genellikle yirmi yaş dişleri, köpek dişler ve küçük azı dişleri gömük konumda olabilmektedir. Gömük dişlerin tedavisi gerek ortodontik tedavi ile, sadece ortodontik tedavi ile mümkün olmadığı durumlarda ise çeneye yönelik cerrahi yöntemler ile uygulanabilmektedir.
Ortodonti alanında gömük dişler beklendiği zamanda çıkmayan ya da yanlış pozisyonda kalan dişler olarak tarif edilmektedir. Gömük dişlerin nedeni henüz belirlenememekle birlikte genetik faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir. Örneğin ebeveynin gömük diş problemi bulunuyorsa çocuklarında da söz konusu problem yaşanabilmektedir.
Gömük dişlerin yanlış poziyonu komşu dişlerin kökleri ile kesişebilmektedir. Bu durum süt dişlerin zamanında düşmemesi ya da diş yolunu tıkayan kist oluşumu gibi faktörlerle de gömük diş problemi yaşanabilmektedir.
Gömük dişlerde tanı ve tedavinin ertelenmemesi, erken dönemde başlaması, tedavinin konforlu bir şekilde tamamlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle ebeveynde gömük diş sorunu yaşanmışsa çocuğunun da 7 yaş cıvarlarında alanında tecrübeli bir ortodonti uzmanı tarafından kontrol edilmesi ve gömük diş ve benzeri ortodontik problemlerin erken dönemde teşhis edilmesi gerekebilmektedir.
Gömüş Diş Ağrısı Nedir?
Gömük diş ağrısı bazı durumlarda ortaya çıkmaktadır ve hastanın günlük yaşam konforunu önemli derecede olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle yirmi yaş dişlerinde hem gömük diş hem de çevresindeki kas ve bağ dokularının etkilenmesi sonucunda yaşanan ağrı; diş, diş eti, ilgili çene kemiğinde hissedilebilmektedir. Aynı zamanda ileri derecede enfeksiyona maruz kalmış gömük dişler boğaz ve kulak ağrısı gibi şikayetlere de neden olabilmektedir. Gömük diş probleminin neden olduğu diğer şikayetler ise aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Şiddetli diş ağrısı
- Diş etlerinde kırmızılık ve ödem
- Diş eti kanaması
- Ağız kokusu
- Baş ağrısı
- Çene çevresinde şişlik oluşumu
- Ağzı açıp kapamada güçlük
- Yutkunmada güçlük
- Dişlerde çapraşıklık
Gömüş Diş Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Gömük dişlerin tedavisi, hastanın yaşam kalitesinin bozulmaması açısından oldukça önemlidir. Öyle ki gömük dişler diş kayıplarına, diş çürümelerine, ağız içinde ciddi enfeksiyon ve tümör oluşumuna ve kötü ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Gömük dişlerde tedavi seçeneklerinin arasında dişin çekilmesi bulunmaktadır. Diş etinin hemen altında bulunan gömük dişlerde daha basit ve konforlu bir diş çekimi süreci yaşanırken çene kemiğinin içinde olan gömüş dişlerin çekimi; çene cerrahı tarafından anestezi uygulaması altında gerçekleştirilmektedir.
Gömük dişlerin çektirilmesi ertelenmemelidir. Genç yaşlarda doku iyileşmesinin ileri yaşlara oranla çok daha hızlı olması sebebi ile genç yaşlarda gömük diş çekimi sonrası süreç çok daha konforlu ve kısa sürede tamamlanmaktadır.
Gömük dişlerin sürdürülebilmesi de tedavi seçenekleri arasındadır. Dişin üzeri açılarak ve ona ortodontik kuvvetler uygulayarak normal konumuna getirmek de mümkün olabiliyor. Ortodontist ve çene cerrahı işbirliği gerektirmektedir.
Gömük Diş Ameliyatı Nedir?
Gömük diş ameliyatı, alanında tecrübeli bir çene cerrahı ve ekibi tarafından uygulanmaktadır. Lokal anestezi yöntemi ile sadece dişin bulunduğu bölge uyuşturulmaktadır ve diş etinde minimal kesi açılarak dişe müdahale edilmektedir.
Gömük diş ameliyatı sonrasında sigara kullanılmamalı, tükürme, pipet kullanma, ağız çalkalama ve gargara gibi aktiviteler uygulanmamalıdır. İlk birkaç gün taneciksiz ve yumuşak gıdalar ile beslenilmelidir. Doktorun önerdiği ilaçlar ise eksiksiz ve reçeteye uygun bir şekilde kullanılmalıdır.
İzmir Gömük Diş Tedavisi
İzmir gömük diş tedavisi; dünya genelinde benimsenen tedavi standartlarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Önlemenin herhangi bir yolu bulunmayan gömük dişler; tedavi edilmediği takdirde çeşitli problemlere yol açabilmektedir. Bu nedenle tedaviye başvurulmalı, ağız ve dişlerin rutin temizliği aksatılmamalıdır. İzmir gömük diş tedavisi hakkında ayrıntılı bilgiye ise, 0 232 422 59 99 ve 0 533 639 20 35 numaralı telefonlarını arayarak alabilirsiniz.