Önleyici
Diş Çürümesini Önleme
Diş çürümesi günlük beslenmede doğal olarak dişler üzerinde bulunan bakterilerin ve şekerin etkileşimiyle oluşan ilerleyen bir hastalıktır. Şeker bakterilerde bir reaksiyona neden olarak asit oluşumunu sağlar ve bu asit dişlerdeki mineralleri parçalayarak çürük oluşturur. Diş hekimleri çürüğü temizleyerek çeşitli dolgu malzemeleri kullanarak dişin sağlıklı bir durumda kalmasını sağlar. Diş siniri hasarı şiddetli çürükten kaynaklanır ve kanal tedavi yapılması gerekebilir. Gereksiz çürükten korunabilmek için basit anlamda ağız ve diş temizliğine dikkat etmek gereklidir: günde iki kez fırçalama ve diş ipi kullanma, düzenli diş kontrolleri, beslenme kontrolü ve florür tedavisi gibi yöntemler kullanmalıdır.
Girinti Kapatıcıları
Arka dişlerin çiğneme yüzeyini oluşturan olukları ve girintileri bakterilerden ve yiyeceklerden temizlemek oldukça zordur. Bakteriler yiyeceklerle reaksiyona girdiği zaman asit oluşur. Bu asit uzun süre dişle temasta olup tutununca diş minesini parçalar dolayısıyla çürüğe sebep olur. Diş girinti kapatıcıları olukları ve girintileri doldurarak bu tutuculuk yapan alanları korur, bakterilerin ve yiyecek artıklarının bu alanlarda kalmasını önler. Girinti kapatıcı materyali arka dişlere (azı ve küçük azı dişlerine) ve çürümelere maruz kalan alanlara uygulanan bir dolgu türüdür. Birkaç yıl dayanır ancak düzenli kontrollerde gözden geçirilmelidir.
Florür
Florür dişleri çürüklere karşı daha sağlam ve dirençli yapan bir maddedir. Periyodik olarak florür uygulaması yaptırmak ve dişleri düzenli fırçalamak ve diş ipi kullanmak çürükleri önemli ölçüde azaltır. Diş hekimleri içme suyu kaynağınızdaki florür seviyesini tespit ederek gerekliyse ne kadar ilave florür almanızı tavsiye edebilir (genellikle tablet ya da damla şeklinde).
Parmak Emme
Parmak emme bebekleri ve yeni yürümeye başlayan çocukları rahatlatan doğal bir reflekstir. Tipik olarak, çocuklar 2 ile 4 yaş arasında parmak emmeyi bitirirler. Parmak emme ilk dişlerin çıkmasından sonra uzun bir dönem devam ederse ağızda uygun olmayan gelişime ve dişlerde hizalanma sorunlarına neden olur. Eğer çocuğunuzda uzun süreli ve etkin bir parmak emme davranışını fark ederseniz, diş hekiminizle görüşmelisiniz. Aşağıda çocuğunuzu parmak emmeden kurtaracak birkaç yöntem bulabilirsiniz: * Bir çocuğu parmak emme davranışı sergilediğinde azarlamayın, bunun yerine parmağını emmediği zaman övgülerde bulunun. * Endişenin kaynağını elimine etmeye yoğunlaşın—parmak emme çocuklar için stresten ve rahatsızlıktan kurtulmak için bir araçtır. * Zor dönemlerde bu alışkanlıktan sakındıklarında övgülerde bulunun. * Geceleri parmağa bir bandaj yerleştirin ya da eline çorap giydirin.